Facebook 2021

Bijdragen in 2021

 

Wordfeud an het spelen. Krijg ineens een gekke inval:
Aanbeden hond: een wafgod. :-))
8 feb. 2021 08:36

 

Net begonnen met het lezen van mijn verjaardagscadeau :
Moraal van Jonathan Sacks en nu al diep geraakt en ontroerd. En ik bedacht me, scherper dan voorheen :
Het wordt tijd dat we ons afvragen: Wat heb jij nodig en wat kan ik daaraan bijdragen. In plaats van: Wat wil ik en hoe kan ik jou daarvoor gebruiken (of niet!).
Dat zal ons redden en werkelijk gelukkig maken!
Wie doet mee?
9 feb. 2021 09:51

 

Een 'beetje' verdrietig. Lees net in een nieuwsbrief van EOS wetenschap deze kop:
‘Klimaat bedreigt houtsoort voor wereldberoemde gitaren’
Kennelijk is ecologische vernietiging alleen van belang voor zover mensen er door getroffen worden! Zo zal het niet zijn bedoeld, maar zo raakt het me wel. En dat vind ik diep en diep triest! Het roept bij mij het gevoel op dat we zo misvormd dat geraakt dat we alleen maar antropocentrisch kunnen denken en niet meer het besef hebben dat dingen, dat levensvormen een waarde hebben op zichzelf.
En daar word ik verdrietig van... een 'beetje'. :'-)
11 feb. 2021 17:29

 

Bij het lezen van 'Moraal' van Jonathan Sacks, zocht ik wat informatie over hem op en las dit dat me raakte tot in mijn ziel:
In an interview just a few weeks before his death on the podcast From The Inside Out, host Rivkah Krinsky asked Sacks the age-old question, Why does God let bad things happen to good people?
"God does not want us to understand," Sacks said. "Because if we ever understood, we would be forced to accept that bad things happen to good people, and God does not want us to accept those bad things. He wants us not to understand, so that we will fight against the bad and the injustices of this world, and that is why there is no answer to that question. God has arranged that we shall never have an answer to it."
Bron: Rabbi Jonathan Sacks, towering intellect of Judaism dies at 72
11 feb. 2021 21:16

 

En in navolging op de bijdrage over Jonathan Sacks:
Ware menselijkheid toont zich in verzet tegen onrecht! Niet het onrecht dat míj wordt aangedaan, maar het onrecht dat jóu wordt aangedaan, het leven dat jóu wordt onthouden of ontnomen!
11 feb. 2021 21:18

 

Late-avond-gedachten:
Hoe meer ik Jonathan Sacks lees, en zijn manier van denken, en vooral kijken tot me laat doordringen, hoe sterker de al lange tijd in mij aanwezige gedachten en gevoelens worden, namelijk dat we in een materieel steeds rijkere, maar wezenlijk, humaan, emotioneel, moreel steeds armere wereld verzeild geraakt zijn, en dat er een grondige koerswijziging nodig is! En tegelijk het besef dat steeds meer en meer en meer mensen dat beginnen te ontdekken. En dat er dus hoop is, hoop voor de toekomst!
Laten we er voor gaan! :-))
11 feb. 2021 22:03

 

Mijmeren, zoals ik wel vaker doe...
Als we minstens even kritisch zouden kijken naar onszelf als we doen naar een ander (opvattingen, houding, gedrag) dan was er hoop voor de wereld.
En gelukkig gebeurt dat ook, maar het kan nog beter! :-)
Zo moet ik steeds denken aan 'de regel van de één en de drie' die mij thuis werd geleerd: Als je met één vinger naar een ander wijst, wijs je er met drie naar jezelf.... denk daar maar eens goed over na... Een belangrijke les, zo merk ik steeds weer!
12 feb. 2021 09:22

 

Verder lezen in Moraal van Jonathan Sacks:
Iedereen, en vooral het kabinet zou verplicht het eerste deel van dat boek moeten lezen, over het immense belang van het stimuleren van sociale contacten en de ingrijpende gevolgen van het ontbreken daarvan. Niet alleen in deze corona crisis met alle beperkende maatregelen, maar in de diepte structuren van onze 'ik' samenleving!
13 feb. 2021 10:05

 

Sowieso is mijn hoofd zelden rustig, maar het lezen van 'Moraal' zou van een waarschuwing voorzien moeten worden: leidt onvermijdelijk tot nadenken en kritische herbezinning... ;-)
Tot zoiets sarcastisch bijvoorbeeld :
Selfie: een spiegel omarmen en kussen en zeggen 'wat ben je mooi en lief' en doen alsof het iemand anders is...
13 feb. 2021 10:25

 

Boudewijn Betzema deze woorden van Jonathan Sacks gaan volgens mij over jou :
Moraal is zo fundamenteel voor onze menselijkheid omdat het ons naar buiten keert. Zoals Plato, Adam Smith and Iris Murdoch ieder op eigen wijze te kennen gaven, gaat het najagen van het goede en juiste niet over het zelf maar over het proces van ontzelven, over de wereld zien zoals hij is en niet zoals we voelen of vrezen dat hij is, en daar passend op reageren. Moraal is ontzelfhulp. Moraal gaat over het verstevigen van onze relaties met anderen, voorzien in hun behoeften, luisteren naar hen en er niet op staan dat ze naar jou luisteren. Moraal gaat over openheid naar anderen, en heel soms ervaar je dat wonder dat er een hand naar je wordt uitgestoken die je op het droge trekt terwijl je op het punt staat op te geven en voor het laatst onder te gaan. Dan wordt de rest van je leven een geschenk waar je God elke nieuwe dag voor dankt.
13 feb. 2021 10:48

 

Ik zoek
de zin van mijn bestaan
en denk dat ik die heb
gevonden:
Jij mag er zijn!

19 feb. 2021 16:53

 


<top>