Facebook 2020

Bijdragen in 2020

 

Zoals wel vaker; beetje aan het mijmeren en schrijven.
Zomaar een blik, een groet, een troostend woord. Het maakt het leven mooier en de dagen lichter. En het mooist van al; het kost geen rooie cent, misschien een beetje moeite, nu en dan.
Succes! :-))
29 jan. 2020 08:24

 

Reacties aan het bekijken op mijn versje van gisterenavond.
En daarbij bedacht ik me, en niet voor het eerst; koester de liefde die je hebt ontvangen en geef die alle ruimte. En omhels en kus de haat die je tegenkomt, want echt, tegen liefde is die niet opgewassen! Kan wel even duren trouwens ... :-))
31 jan. 2020 10:26

 

3 jaar geleden
Versje dat me vanmorgen inviel: In dominee schuilt, jammer maar helaas, door beeld, ervaring en verhaal soms zoveel 'nee' dat voor het grote 'JA' van God geen ruimte blijft. Maar in het Gronings godzijdank spreekt men dat nee niet uit en zegt men domi zodat ik met vreugde ruimte krijg te zeggen: Ik ben domi, ja!
De moeite om nog eens te plaatsen. :-))
27 feb. 2020 19:00

 

When talking about the future, give a voice to those that will have to live with the results of our policies! It's their world we have responsibility for, not ours!
5 mrt. 2020 06:53

 

Message to the word (leaders):
You may think that your values and your view on life are the best. You may have the power to enforce those values and view on life.
But it is the shared wisdom of free and loving people that will save us all and color the future with bright colors!
5 mrt. 2020 07:03

 

De volgende gedachte:
De vrije markt economie is m.i. gebaseerd op een paar menselijke eigenschappen die heel lang (en misschien nog) werden beschouwd als onwenselijk, kwalijk of zelfs verwerpelijk, namelijk hebzucht en machtswellust. Het zou dus niet moeten verbazen dat we met de huidige grote problemen worden geconfronteerd.
Oké, ik realiseer me best dat er voor veel mensen ook andere motieven meespelen, maar toch ...
5 mrt. 2020 19:30

 

Opwinding:
Het zal natuurlijk niet mogen, maar; allemaal een blauwe lamp op het dak van je auto, en die aan doen als er weer zo'n aso met veel meer dan honderd komt aanscheuren! Kijken wat er dan gebeurt ...
7 mrt. 2020 09:35

 

Aan het volgen hoe het coronavirus steeds meer impact begint te krijgen. Laten we het met elkaar zoveel mogelijk tegenhouden. Geen paniek, dat is niet nodig en helpt niet. Wel doen wat je kunt! En mogelijk kan het ons als mensheid over grenzen heen verbinden, in plaats van 'ieder voor zich'!
Las net een actie die dat ook beoogt: https://secure.avaaz.org/campaign/nl/covid19_global_response_loc/?cuQPgmb
15 mrt. 2020 17:02

 

Zomaar, gewoon even laten weten dat mijn hart uitgaat naar al die bezorgde, bange, verdrietige, boze, verwarde mensen in deze rare, onzekere tijd. Op jezelf terug geworpen misschien, verlangend naar een moment van gewoon doen zoals je altijd doet. Zoals ik dat doe, en soms bang ben dat alles voorgoed anders, misschien voorbij zal zijn, versplinterd, kapot.
Mijn hart gaat naar je uit, dus wees niet bang, want dat kan ook nog, altijd, en dat is wat telt en blijft tellen; mensen die om elkaar geven, juist als dat het hardste nodig is. Dus zet 'm op lieve mensen, hou vol!
17 mrt. 2020 19:41

 

Beseffen hoe diep ik geraakt ben door wat er nu allemaal anders is dan anders, misschien wel voorgoed. Ik elk geval met blijvende gevolgen. Me bewust wordend van diepe onderstromen in mezelf en de kleine en grote wereld om me heen. Een ingrijpende crisis die alles en iedereen raakt, en dat nog een hele tijd, en misschien nog wel ingrijpender zal blijven doen.
Een crisis die kan verdelen maar ook verbinden. En ik hoop het laatste en zoek naar manieren waarop ik, waarop wij aan dat verbinden kunnen bijdragen. Een crisis biedt ook kansen om over grenzen en verschillen heen elkaar te bereiken en vast te houden.
Voor mij is dat zoeken naar wat de angst overstijgt; woorden, tekens, daden van hoop.

Ik merk de laatste dagen dat ik vaak tot tranen toe geroerd ben door wat ik zie en hoor. Ik sta meer open dan lange tijd het geval was en dat voelt onwennig (zeker niet onbekend!) maar ook goed! Ik herken het van de tijd toen mijn dochter, mijn pasgeboren dochter dood ging. Van toen mijn lief plotseling stierf. Ik ben daar sterker van geworden, opener. En datzelfde wens ik ons als mensheid toe; opener, sterker, meer verbonden uit deze ingrijpende crisis tevoorschijn komen. Meer bewust van hoe kostbaar de gewoonste dingen en momenten zijn!
Wat is daarvoor nodig? Hoe realiseren we dat, samen, wereldwijd? Wie doet mee?
20 mrt. 2020 19:56

 

Vanavond verscherpte maatregelen van de regering. Bewondering voor de heldere en besliste manier waarop onze regering opereert.
Het moet me toch even van het hart; als het toch tot een totale lockdown komt, hebben we dat te danken aan de asociale malloten die zich niet gewoon aan de maatregelen houden!   GEBRUIK JE GEZOND VERSTAND!
23 mrt. 2020 22:34

 

LET OP!!!
Groeten (op straat) verspreidt zeer besmettelijk V&V virus: vriendelijkheid en verbondenheid!
Ik ben er al door besmet. Moet ik nu binnen blijven?
25 mrt. 2020 13:43

 

Net hier een artikel gelezen:
https://liberaalchristendom.wordpress.com/misschien-is-er-iets-van-troost/
En dat bracht mij weer op een gedachte die ik al een paar jaren hierover heb: Het begin van troost is; tot in je diepte gezien en gehoord worden en als zodanig omarmd!
Benieuwd naar reacties!
2 apr. 2020 14:59

 

Las net een artikel in Trouw; Natuur in reservaten is niet genoeg.
En opnieuw besef ik hoe belachelijk we omgaan met wat ons voedt en draagt. Totaal gebrek aan besef over onze (beperkte) plek in het geheel. Op een enkeling na. En dat brengt me op de gedachte: Als wij menen de plek voor de natuur te kunnen bepalen, zal zij ons onze plek wijzen, namelijk het graf!
Word wakker, mensen en leer weer bescheiden en respectvol met de aarde om te gaan. De mens hoort in een reservaat thuis, dat wil zeggen; beperkte plekken, waar de natuur alle ruimte krijgt!
6 jun. 2020 12:19

 

Niks aan toe te voegen. Ze lijken wel gek, deze regering met zulke maatregelen! Of zijn ze het echt? In elk geval is fors protest en massaal verzet tegen deze waanzin geboden! De Jong, en trouwens het hele CDA hebben de C verkwanselt!!! Bah!
24 jun. 2020 12:59

 

Als ik kijk naar het stemgedrag van het CDA over betere beloning in de zorg, dan word ik boos, heel boos. En de associatie die ik dan krijg bij die drie letters is: Crisis-misbruikende Doorgedraaide Asocialen!
En als emeritus predikant denk ik dan dat de gezamenlijke kerken voor de rechter het gebruik van de C in CDA zouden moeten aanvechten!
Zo, dat is me van het hart!
24 jun. 2020 14:07

 

Net begonnen aan een dag vol herinneringen, vol emoties. Vanmiddag gaan we met elkaar de grafsteen van Tetske (4-7-1988 - 31-8-1988) een plek geven op het graf van Roelina (17-4-1956 - 8-9-2015). In eerste instantie was het de bedoeling om dat op de verjaardag van Roelina te doen, maar daar kwam de corona tussen, zoals bij zoveel mensen, zoveel dingen ...
Als het me lukt wil ik een paar verzen lezen die ik voor deze gelegenheid schreef. Maar misschien zijn mijn emoties daar te sterk voor ... we zullen zien. Hoe dan ook gaat het zoals het gaat en ik sta daar voor open, wagenwijd voor open. Wat hoe dan ook zal overheersen is de dankbaarheid voor deze twee onbetaalbare mensen, voorgoed een deel van mij.
4 jul. 2020 06:59

 

Na een paar dagen nadenken dit bericht aan de protesterende boeren (mag gedeeld):

Beste ‘boeren’,

In de eerste plaats mijn waardering voor de passie en deskundigheid waarmee jullie je vak beoefenen en ons van hoogwaardige kwaliteit voedsel voorzien!
In de tweede plaats mijn instemming met veel van jullie protesten, veel, niet alle! Maar dat het evenwicht zoek is in de mate waarin de lasten van noodzakelijke (!) maatregelen over verschillende sectoren en groepen wordt verdeeld, dat staat wat mij betreft buiten kijf!

Maar! Dan jullie protesten als jullie het demonstreren wordt belet! Dan wordt te snel, en wat mij betreft veel te emotioneel (met alle begrip voor die emoties!) gereageerd. Het gaat hier niet om het blokkeren van jullie recht op demonstreren! Een grondrecht, dat ben ik met jullie eens. Maar dat grondrecht is gebaseerd op een grondregel voor een rechtvaardige samenleving, waarin ieder mens, iedere groep, iedere sector wat mij betreft, het recht heeft om zijn / haar mening en standpunt en belang te laten horen. In evenredigheid met de mening, stem en belang van alle anderen! Wat jullie nu wordt belet is een manier van demonstreren waarin die evenredigheid zoek is! En dat is precies waar jullie tegen protesteren en hoe jullie je nu 'in eigen voet schieten'!
Door het blokkeren van snelwegen en toegangen schaden jullie het belang van anderen zodanig dat daarin de evenredigheid zoek is. Door het in grote aantallen dicht bij elkaar samenkomen, brengen jullie de veiligheid en gezondheid van anderen in gevaar! En het spijt me, in beide gevallen is het redelijk om die andere belangen meer gewicht toe te kennen! Bovendien verspelen jullie zo een heleboel sympathie en draagvlak en dat is jammer en niet nodig!

Wees creatief en zoek andere manieren om jullie terechte standpunten, inzichten en belangen hoorbaar te maken en recht te laten doen. Meer dan nu het geval is! Gebruik jullie geroemde nuchtere boerenverstand, en laat je wat minder door je begrijpelijke en door mij grotendeels gedeelde emoties overheersen. Want alleen zo houden en hebben jullie invloed op een beleid dat in evenredigheid aan iedereen, aan alle groepen en sectoren recht doet!

Mijn sympathie hebben jullie, en ik deel in hoge mate jullie grieven, meen ik. Maar niet zo!

Dirk Engelage
9 jul. 2020 07:27

 

1 jaar geleden
Hóe kan het, dat het goed gaat met de economie, maar dat zo weinig mensen daarvan profiteren? Bewijst dat, dat economie niet goed is voor mensen? (Voor meer niet, maar dat laat ik hier even buiten beschouwing). En wisten we dat eigenlijk niet allang?! Betekent dat in feite, dat de boel eens stevig op de schop moet om te zorgen dat mensen beter worden van wat we met elkaar (!) presteren ? Wie het weet mag het zeggen ...
Hier moet ik weer aan denken bij het lezen van 'Fantoomgroei', het boek van Sander Heijne en Hendrik Noten. Zeer de moeite waard!
6 sep. 2020 08:51

 

Als je heel cynisch denkt, kun je jongeren nog een extra reden geven om te pleiten voor vrijheid in doen en laten; zo wordt het pensioenprobleem vanzelf opgelost. Al die opgebouwde reserves die niet uitbetaald hoeven te worden omdat die ouderen, dat 'dor hout' volgens columniste Zwagerman, toch vallen als uitgedroogde bomen ...
Ging ik, achtenzestig jaar jong, maar dood, dan maakte ik plaats voor al door jongeren, die waarschijnlijk op jongere leeftijd als ik hetzelfde keiharde lot beschoren zou zijn. Maar gelukkig zijn we zo cynisch niet ... toch?
19 sep. 2020 08:47

 

Zoals zo vaak; toegeven aan plotselinge invallen :
Je hart is zo groot als je hoop, of zo klein als je vrees...
En ik wens iedereen een groot hart!
15 okt. 2020 20:13

 

Omgaan met risico:
We lijken op dit moment een volkje dat uit pure koppigheid bij een hongerige leeuw in de kooi stapt. En dat soms nog stoer vindt ook!
16 okt. 2020 10:15

 

Of je nou besmet geweest bent of niet; we komen allemaal deze pandemie uit met blijvend letsel! En het is aan ons hoe we met dit blijvend letsel omgaan! Dragen we dat samen, in verbondenheid, vertrouwen en hoop? Dan komen we er ondanks alles beter en sterker uit.
2 nov. 2020 07:53

 

Berichtje voor feestende jongeren :
Je waant je misschien onkwetsbaar, en bent dat waarschijnlijk ook in hoge mate, zeker waar het corona betreft. Maar wat doen we met jou als jij een keer in een kwetsbare positie zit? Afdanken, afschrijven en onder schoffelen?
Of reken je dan ook op de inzet van anderen om je weer (zo goed mogelijk) op de been te helpen? Draag dan nu ook je steentje bij en houd rekening met anderen!
Want ook jij bent afhankelijk van de inzet van anderen, in alles wat je doet en gebruikt! Sta daar maar eens bij stil! En vier die inzet!
3 nov. 2020 10:25

 

Mijmeren, zoals wel vaker.
Beschaving; het vermogen om jezelf niet serieuzer te nemen dan een ander.
3 nov. 2020 13:01

 

Al jaren volg ik met groeiend afgrijzen de stijl van het presidentschap van Trump en wat dat veroorzaakt in de VS. En in de afgelopen weken en dagen is voor mij de V in VS niet langer Verenigde, maar Verdeelde of zelfs Verscheurde Staten gaan betekenen. De vlam van het vrijheidsbeeld is in hoge mate een uitdagend symbool geworden voor een verloren werkelijkheid. En dat gaat me aan het hart! Ik voel me verscheurd bij het zien van deze nachtmerrieachtige gebeurtenissen!
5 nov. 2020 08:27

 

Trouw kopt:
'Gemeente mag onkruid weer met gif te lijf'
Met als argument 'omdat dat goedkoper is'
Wanneer worden we nu eindelijk eens wakker?! En beseffen we dat we de kosten, de ellende doorschuiven naar komende generaties? Dit soort goedkoop is duurkoop!!
Bah wat smerig!
28 nov. 2020 15:36

 

Nog steeds zo af en toe aan het werken aan mijn website(s). En daarbij kwam ik de volgende tekst weer op het spoor, en bedacht dat het de moeite waard kan zijn om te delen:

Compassie … Kijken en luisteren, daar begint het mee. En als je denkt iets te begrijpen (juist dan!); vragen, blijven vragen!
Mensen echt horen, echt zien kost tijd. We hebben allemaal moeite om onszelf te laten kennen zoals we zijn. De een meer dan de ander, maar niemand níet! In de ontmoeting met een ander, en zeker met iemand die ons (nog) niet bekend is, nemen we onszelf mee. Dus kijk en luister in de ontmoeting met een 'vreemde' niet alleen heel goed naar hem of haar, maar ook naar jezelf. Wat gebeurt er in die ontmoeting met jou? Ín jou? Welke gevoelens en beelden, welke gedachten komen er bij jou naar boven? Welke meningen en (voor)oordelen over de mens tegenover je komen er naar boven. En wat zegt dat? Over jou? Veel meer dan over die mens tegenover je?
Voor alle duidelijkheid; ik wijs zoiets niet af, maar kijk en zie het gebeuren. Het is realiteit, ongeacht wat ik daar van vind! Het is er en mag er zijn. Maar dan wel als eerste en niet als laatste gedachte, gevoel, mening. Kijk daar naar in alle openheid en vraag je twee dingen af:
1) Waar komt dit vandaan, en wat kan ik leren in de zoektocht naar een antwoord op die vraag.
2) Helpt het om de mens tegenover me echt te zien en te horen, te leren kennen, te ont-moeten. En bij dat laatste woord een korte toelichting: Ik hou van spelen met taal, maar in een echte, open ontmoeting met een medemens zit weinig moeten, liefst helemaal niks, maar dat is veel gevraagd!
Kijken. Kijken en luisteren. Naar de mens tegenover je, en naar jezelf. Je kent die mens tegenover je niet, maar die roept wel allerlei reacties bij jou, in jou op. En met die mens tegenover jou is het niet anders. Kijk en luister daar samen naar. Het is niet alleen leerzaam, maar ook heel erg bevrijdend. Het schept namelijk ruimte. Ruimte voor jou en die mens tegenover je. Ruimte om los te komen van eerste reacties en (voor)oordelen. En te ontdekken hoe onvoorstelbaar mooi mensen zijn. Jij, en die mens tegenover je.
Kijk, luister, leer, en vind een weg naar echt geluk!
9 dec. 2020 12:27

 

Het is maar zo een gedachte, maar één die me al een tijdje in het achterhoofd blijft zeuren:
Het groeiend ongenoegen en verzet tegen alle beperkende maatregelen zijn kenmerken van ontwenningsverschijnselen. De roes van het 'gewone' leven raakt uitgewerkt en we komen de 'gewoonheid' en onvolkomenheid van het leven en van onszelf op het spoor. En dat is flink schrikken! Dus in plaats van daarmee echt leren leven, grijpen we het liefst weer naar de roes middelen die we gewend waren.
Ben ik nou gek, of zit hier een kern van waarheid in
13 dec. 2020 10:45

 

Aan het (her)lezen: De kunst van het ongelukkig zijn, van Dirk de Wachter. En daar lees ik weer iets heel kernachtigs:
De kunst van het leven is volgens mij accepteren dat lastigheden en tekorten bij het leven horen, en ze delen met anderen. Als je dat doet, zal verdriet, groot en klein draaglijk worden.
En in mijn ervaring klopt dat als een bus!
13 dec. 2020 11:02

 

Strafregels voor alle geledingen van de overheid voor de komende tien jaar:
Het gaat om mensen en niet om regels!
Wij zijn er voor mensen, niet voor systemen!
17 dec. 2020 20:09


<top>