Denkproces

Vorden 14 juli 2020,

Het zal vast en zeker mij niet als enige overkomen, maar ik probeer zicht te krijgen op wat er nu in Nederland en de wereld gebeurt, en hoe een goede weg naar de toekomst er uit zou kunnen zien.

Corona heeft alles (?) anders gemaakt, en de gemoederen lopen soms hoog op. Er zijn zoveel meningen over wat er 'echt' gaande is, zoveel wantrouwen dat zo ongeveer alles en iedereen betreft buiten het 'eigen groepje'. Men lijkt soms alleen open te staan voor meningen die stroken met de eigen gevoelens en gedachten, waarbij met name het gevoel, door sommigen ook wel intuïtie genoemd, de boventoon lijkt te voeren, en het heldere denken en open communiceren er soms bij inschiet. En dat maakt dat de gemoederen soms hoog kunnen oplopen. En niet meer echt naar elkaar wordt geluisterd, en dat is meer dan een beetje jammer!

De verwijten dat iemand veel te goed, of juist veel te slecht van vertrouwen is, zijn niet van de lucht. Nieuws en fake nieuws wordt door veel mensen compleet anders beoordeeld. Wat de een fake berichten noemt, noemt de ander juist berichten die de echt belangrijke inzichten aan het licht brengen. Het wantrouwen in de richting van regering en officiële instanties is soms heel groot. "Ze zijn ons aan het manipuleren, onze vrijheden aan het inperken! En met vooropgezette kwalijke bedoelingen!" zegt de een. "Welnee!" zegt een ander, "Dit zijn gewoon verstandige en noodzakelijke maatregelen. Genomen met de beste bedoelingen."

Wat en wie ik nog kan geloven en vertrouwen? Welke informatie bronnen en kanalen helpen me in openheid om een goed en helder zicht te krijgen op wat er gaande is, en zo mijn standpunt, mijn plek en koers goed te kunnen bepalen ... ik heb wel mijn voorkeuren en die laat ik ook bepalend zijn, maar echt zeker ben ik niet meer ... Ook bij mij sluipt de onzekerheid en daarmee ook een gevoel van onveiligheid er steeds dieper in. En dat stemt me tot nadenken, zo goed mogelijk nadenken en daarbij mijn gevoel onderzoeken, niet uit de weg gaan, maar me er ook niet helemaal aan overgeven.

Ik probeer, en dat zal voor veel anderen ook gelden vermoed ik, heldere inzichten te verwerven in wat er nu gebeurt en hoe we, samen met elkaar (!), kunnen toewerken naar een wereld en een leefwerkelijkheid die veel, liefst alle mensen niet alleen in Nederland, maar wereldwijd goed doet, recht doet en een eerlijk verdeeld, goed leven bezorgt. Want als iets mij nog wel heel helder voor de geest staat is dat het; dat mensen samen bouwen aan een eerlijke, rechtvaardige, goede wereld. Wat zit daarbij in de weg en wat helpt, daar gaat het me om. En daar probeer ik in de nu soms zo verwarrende informatie en verhitte gemoederen een weg te vinden. Liefst samen met jou, ook of misschien wel juist als jij heel anders naar die verwarende werkelijkheid kijkt. Zolang we het maar eens zijn over het doel: een rechtvaardige, leefbare, duurzame wereld voor iedereen!

Op die zoektocht wil ik je uitnodigen om mee te denken. Kritisch zijn en vragen te stellen; van harte welkom. Zolang het maar op constructieve en respectvolle manier gebeurt! Daarom staan, in afwijking tot andere onderdelen op deze site, de mogelijkheden voor reactie open. Maar die reacties zullen wel eerst moeten worden goedgekeurd. Dit om wildgroei en spam te voorkomen. Hopelijk vertrouwen jullie er op dat hier ook heel andere geluiden te horen zullen zijn en blijven en dit niet een 'clubje' wordt van gelijkgezinden.

Ik ben benieuwd! Tot later ...

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.