Beste boeren

 

Na een paar dagen nadenken dit bericht aan de protesterende boeren (mag gedeeld):

Beste ‘boeren’,

In de eerste plaats mijn waardering voor de passie en deskundigheid waarmee jullie je vak beoefenen en ons van hoogwaardige kwaliteit voedsel voorzien!

In de tweede plaats mijn instemming met veel van jullie protesten, veel, niet alle! Maar dat het evenwicht zoek is in de mate waarin de lasten van noodzakelijke (!) maatregelen over verschillende sectoren en groepen wordt verdeeld, dat staat wat mij betreft buiten kijf!

Maar! Dan jullie protesten dat jullie het demonstreren wordt belet! Dan wordt te snel, en wat mij betreft veel te emotioneel (met alle begrip voor die emoties!) gereageerd. Het gaat hier niet om het blokkeren van jullie recht op demonstreren! Een grondrecht, dat ben ik met jullie eens. Maar dat grondrecht is gebaseerd op een grondregel voor een rechtvaardige samenleving, waarin ieder mens, iedere groep, iedere sector wat mij betreft, het recht heeft om zijn / haar mening en standpunt en belang te laten horen. In evenredigheid met de mening, stem en belang van alle anderen! Wat jullie nu wordt belet is een manier van demonstreren waarin die evenredigheid zoek is! En dat is precies waar jullie tegen protesteren en hoe jullie je nu 'in eigen voet schieten'!
Door het blokkeren van snelwegen en toegangen schaden jullie het belang van anderen zodanig dat daarin de evenredigheid zoek is. Door het in grote aantallen dicht bij elkaar samenkomen, brengen jullie de veiligheid en gezondheid van anderen in gevaar! En het spijt me, in beide gevallen is het redelijk om die andere belangen meer gewicht toe te kennen! Bovendien verspelen jullie zo een heleboel sympathie en draagvlak en dat is jammer en niet nodig!
Wees creatief en zoek andere manieren om jullie terechte standpunten, inzichten en belangen hoorbaar te maken en recht te laten doen. Meer dan nu het geval is! Gebruik jullie geroemde nuchtere boerenverstand, en laat je wat minder door je begrijpelijke en door mij grotendeels gedeelde emoties overheersen. Want alleen zo houden en hebben jullie invloed op een beleid dat in evenredigheid aan iedereen, aan alle groepen en sectoren recht doet en dus ook aan jullie!

Mijn sympathie hebben jullie, en ik deel in hoge mate jullie grieven, meen ik. Maar niet zo!

 

Dirk Engelage

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.